Jogurt bez mleka w proszku? To możliwe z jogurtem l+

W popularnonaukowych programach często możemy usłyszeć o tym, dlaczego warto jeść jogurty naturalne. Gdy jednak przyjrzymy im się bliżej to szybko dowiemy się, że większość tych ze sklepowych półkach zawiera mleko w proszku, a także środki mające na celu przedłużenie daty przydatności. Osoby świadome pod względem żywieniowym mogą teraz zaopatrzyć się w bakterie, których ten problem nie dotyczy. Sposobem na zrobienie własnego nabiału jest jogurt l+. Dowiedz się czym jest, jakie ma zalety oraz jak go przygotować.

Czym jest jogurt l+? Czy ma jakieś szczególne właściwości?

Jogurt l+ w odróżnieniu od sklepowych propozycji nie jest produktem gotowym. Jest to szczelnie zamknięta saszetka z żywymi bakteriami jogurtowymi, które możemy dodać do mleka, aby uzyskać jogurt o zadowalającej konsystencji, walorach smakowych, jak i potencjalnych korzyściach zdrowotnych. Dodatki do żywności przestają być zmartwieniem, a jedyny koszt jaki ponosimy przy przyrządzaniu to cena mleka – jest konieczne do zapoczątkowania procesu fermentacji.

Właściwości jogurtu l+ zaczynają się na korzystnym wpływie na florę bakteryjną naszych jelit. Jest to bardzo pomocne w terapiach dietetycznych, które mają na celu przywrócenie naszego organizmu do formy. Nie ma tutaj laktozy – ta jest rozkładana przez bakterie, cukru ani sztucznych dodatków.

To produkt wielokrotnego użytku. Raz przygotowany jogurt możemy przerzucić do mleka, zamieszać i tak jak w przypadku saszetki, spodziewać się nowej partii domowej roboty nabiału. Cena 25 zł za teoretycznie dożywotni zapas bakterii l+ w dłuższym okresie pozwoli znacząco zaoszczędzić.

Prawidłowe przygotowanie jogurtu l+


Aby skuteczność jogurtu l+ stała na zadowalającym nas poziomie musimy zadbać o prawidłowe przygotowanie. Nieumiejętne posługiwanie się tym produktem nie zaszkodzi, ale stanie się neutralne i nie przyniesie niczego poza smakiem.

Do przygotowania będziemy potrzebowali jednej saszetki z jogurtem l+, mleka, a także słoika bądź specjalnego pojemnika na jogurt. Jeśli mamy termometr kuchenny to jest to świetny moment na jego praktyczne wykorzystanie.

Mleko gotujemy w rondlu do temperatury 80 stopni. Schładzamy do 42 st. C (wyższa temperatura zabije żywe bakterie), a następnie dodajemy zawartość saszetki do mleka – już w osobnym pojemniku. Szczelnie zamykamy i zawijamy w tkaninę, w taki sposób, aby temperatura utrzymywała się na stałym poziomie. Po około 6 – 8 godzinach powinniśmy otrzymać jogurt.

Food obraz autorstwa Racool_studio - www.freepik.com