Już same liście ostrokrzewu zawierają ponad dwieście różnych składników, nie wszystkie one jednak trafiają do naszych specjalnych naczyń, z których pijemy napar. Najważniejsze składniki, które pozostają bioaktywne w pitym przez nas zielonym napoju, są:

-grupa związków zwana ksantyną, czyli kofeina, teobromina oraz teofilina, które oczywiście sprawiają, że czujemy się pobudzeni, pełni energii i witalności;

-saponiny, odpowiedzialne przede wszystkim za bardzo specyficzny, gorzkawy smak yerby, który jest już niejako jej znakiem rozpoznawczym; to ona również odpowiedzialna jest za powstającą na powierzchni naparu pianę; dla naszego organizmu działa na plus ze względu na pomoc przy metabolizmie cholesterolu oraz ze względu na właściwości przeciwzapalne;

-polifenole, jedne z najcenniejszych składników; są to związki posiadające związki antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające rakowi;

-mikroelementy, takie jak mangan, cynk, krzem, chrom oraz miedź;

-makroelementy, czyli potas, fosfor, magnez’

-witaminy A, witaminy z grupy B, C, E, PP, H, które wraz z mikro- i makroelementami usprawniają funkcjonowanie całego naszego organizmu.