Oczywiście nie bez powodu ludzie tak chętnie sięgają o ten napar. Jej cecha, o której w sumie chyba najczęściej się mówi, jest pobudzanie, jak w przypadku kawy, jednak bez powodowania podrażnień błony śluzowej żołądka; w dodatku nie wypłukuje z naszego organizmu składowanego magnezu ani nie pozostawia na zębach nieestetycznego nalotu. Yerba ma jeszcze przewagę nad kawą w jeszcze jednej kwestii: nie dość, że pobudzenie po jej wypiciu może utrzymywać się nawet do pięciu godzin, to nie wpływa ono w żaden sposób na to, w jaki sposób się nam śpi, a wręcz przeciwnie: yerba reguluje sam proces zasypiania, w niektórych przypadkach wręcz pomaga w zasypianiu. Yerba również nie powoduje uzależnienia, które może nas spotkać w przypadku kawy. Jedną z rewelacyjnych cech tego naparu jest wzmacnianie przez nią układu odpornościowego, ale również działanie bakteriobójcze oraz odkażające oraz pozytywne stymulowanie pracy układu immunologicznego. Jej korzystny wpływ został zauważony również w przypadku nawracającej  astmy czy uciążliwej alergii. Yerba mate jest też wykorzystywana w dietach oraz produktach odchudzających ze względu na jej właściwości poprawiające przemianę materii oraz redukowanie uczucia głodu poprzez działanie na konkretne receptowy znajdujące się w mózgu, odpowiedzialne za właśnie ten obszar naszego życia. Napar z tego suszu reguluje również nasze ciśnienie, likwiduje towarzyszące nam na co dzień uciążliwe objawy zmęczenia, a dzięki temu samo nasze samopoczucie jest dużo lepsze, co odczuwa również nasze bliższe i dalsze otoczenie. Dzięki niemu poprawia się również jakość naszej skóry, co zapewne najbardziej ucieszy panie, gdyż yerba poprawia jędrność skóry. Ponadto yerba bogata jest w takie witaminy jak B1, B2, B6, E, C, karotenoidy, a także w minerały: fosfor, żelazo, wapń, potas, sód, magnez.