W zasadzie ciężko rozstrzygnąć, do kogo należy rozpowszechnienie i spopularyzowanie tego napoju. Historia yerby sięga XVII wieku oraz jezuickich misjonarzy, którzy właśnie wtedy dotarli do plemienia Guarani, zamieszkującego dorzecze Parany. To oni zaobserwowali zwyczaje tubylców, którzy bardzo chętnie przeżuwali liście konkretnej rośliny, zyskując dzięki temu energię, złagodzenie uczucia głodu oraz rozjaśnienie myśli. Roślina, jak i napój przyrządzany przez miejscowych ze sproszkowanych liści oraz pędów tak przypadła do gustu mnichom, że ci postanowili sprowadzić ją do Europy jako alternatywę dla sprowadzanej z azjatyckich krajów herbaty. To właśnie plantacje ostrokrzewu były głównym ich źródłem zarobku aż do czasy kasaty zakonu wiek później. Roślina poszła w zapomnienie aż do czasu ponownego jej odkrycia przez Frederico Neumanna, który przywrócił ją do łask konsumentów, stając się narodowym napojem wspomnianych już krajów, czyli Argentyny, Paragwaju, Urugwaju oraz Brazylii.
[Button link=”https://www.quokka.pl/pl/p/Taragui-ENERGIA-Yerba-Mate/140?utm_source=lp” tekst=”KUP TERAZ!!!!”]