W zależności od kraju, w jakim pije się napar, różnią się również metody oraz sposoby jej parzenia oraz picia. Jest to zupełnie analogiczne do różnych sposobów przyrządzania chociażby tak znanych przez nas trunków jak kawa czy herbata, nie wspominając o ilości kombinacji przy przygotowywaniu jakichkolwiek innych dań. Najprościej można powiedzieć, że najpierw powinniśmy wyposażyć się w odpowiednie naczynie, z którego będziemy ów napar pić; może mieć ono różne nazwy i różny też może być materiał, z jakiego zostanie wykonany. I tak dla przykładu naczynie może nosić nazwę mate lub guampa i może być wykonane zarówno z tykwy, jak i z ceramiki lub drewna, przy czym należy dodać, że guampa jest wykonana z bawolego rogu lub częściej z fragmentu krowiego kopyta. Każde naczynie przez zaparzeniem yerby należy odpowiednio wcześniej przygotować, to znaczy w przypadku naczyń z tykwy należy pozbyć się zalegających w naczyniu resztek miąższu oraz jego zapachu. Następnie do tak przygotowanego naczynia należy włożyć bombillę, czyli specjalną rurkę, przez którą yerba jest pita. Kolejnym krokiem jest nasypanie suszu w odpowiedniej ilości, to znaczy między połową a trzema czwartymi objętości naczynia. Susz następnie należy zalać wodą, trzeba jednak pamiętać, aby była ona gorąca, ale nie wrząca. Co ciekawe, susz możemy zalewać kilkakrotnie i nie traci on przez to swoich właściwości. W niektórych krajach kolejne zalewanie suszu odbywa się przy użyciu nieco innych środków, dzięki czemu uzyskiwany jest ciekawy i nieco odmienny efekt. Na różnego rodzaju forach internetowych możemy znaleźć wskazówki, w jaki sposób doskonale przyrządzać ten wspaniały napój oraz porady, w jaki sposób unikać na przykład zapychania się naszej bombilii.